Membuka Rahsia Kekayaan Anda Seumur Hidup

Point-point utama yang diperhatikan termasuklah:
-Mengapakah jualan terus (Direct Sales) tidak disukai orang ramai?
-Mengapakah bekerja direct sales membuat orang susah ,takut dan gagal berterusan hinggakan ramai orang tak mahu dengar dan tak percaya lagi?
-Mengapakan orang yang bekerja di Agensi insuransi dan direct sales melepaskan kerjaya mereka dan berniaga bersama kita biarpun ada pendapatan mereka melepasi 5 dan 6 angka setahun?
– Bagaimanakah sistem syarikat kita menolong anda berjaya mengatasi masalah kewangan anda dan juga membolehkan anda mempunyai masa yang mencukupi bersama keluarga dan bebas dari kerja-kerja yang berat?

Kita berhenti seketika dan fikirkan tentang kerjaya insuran,direct sales atau lain-lain perniagaan. Kesibukan bertambah tiap hari kerana kita mesti mencari pelanggan-pelanggan yang baru. Semasa mencari pelanggan-pelanggan baru, mereka ini sangatlah sibuk dan hampir tidak boleh berhenti, ia atau bukan? Kenapa mereka ini sangat sibuk? Ini kerana mereka terpaksa sibuk demi mencari pelanggan baru, kalau tidak, mereka ini tidak punya pendapatan pada sesuatu bulan itu,makanya mereka harus sibuk.

Tahukah anda kenapa terjadi begini? Tahukah anda punca utama yang menyebabkan mereka terus sibuk bekerja tanpa henti-henti? Jawapannya terbuka sekarang.Ini semua diakibatkan kadar peratusan bilangan pelanggan-pelanggan yang lama kembali membeli sangatlah rendah.Kadarnya kira-kira hanya 5% secara kasar. Oleh itu, 95% pelanggan-pelanggan lama hilang dan tinggal 5% sahaja atau kurang. Jadi? Agen-agen sales, mahu tak mahu terpaksa sibuk mencari pelanggan-pelanggan baru setiap hari,bulan atau tahun. Ini belum lagi diambil kira kemerosotan ekonomi yang bakal menjadi.
Kalau bisinis itu tidak membawa pendapatan seperti mana yang mereka ingini, mereka bertukar syarikat dan mencuba sekali demi sekali, berjuang demi berjuang, berusaha demi berusaha kerana bercita-cita berharap berjaya di suatu hari di dalam sejarah hidup mereka. Justeru itu, pada mereka yang terlibat, sudah pasti mereka terasa sangat sibuk, tertekan ,penat dan amat letih sekali.

Akibatnya, terlalu banyak contoh-contoh kegagalan, kekecewaan dan sebagainya diwujudkan dalam indusri direct sales. Inilah sedikit sebanyak menimbulkan ketumbuhan satu generasi yang cukup letih, tidak percaya dan takut pada industi direct sales. Keterimaan mereka pada industri direct sales boleh dikatakan hampir musnah. Sungguhpun masih ada yang boleh dipujuk untuk menerima hakikat industri ini, tapi, saya yakin sebilangan kecil mereka ini telah melihat bukti-bukti kukuh yang berlaku di mata depan kehidupan harian mereka melalui masa yang agak panjang.

Oleh kerana ini, president syarikat kita memahami betul-betul keadaan dunia direct sales. Beliau mengeluarkan satu sistem yang memusatkan pada pelanggan. Beliau mencipta syarikat yang menganggap pelanggan sebagai rakan kongsi syarikat. Pelanggan utama bukan sahaja mendapat 30%-40% diskaun, tetapi juga bonus dari keuntungan. Kira-kira 50% dari keuntungan setiap pembelian akan dibahagi dan diagihkan kepada semua pelanggan utama yang membeli produk-produk syarikat setiap bulan sebanyak 35 mata(RM150-Rm200). Jadi, jangan terperanjat kalau anda tiba-tiba terima satu cek yang bernilai RM100, RM 200, RM 400, RM500 dll di sesuatu bulan atau sesuatu tahun itu semata-mata hanya menjadi pelanggan utama.

Setentunya anda ingin tahun harga tentang sesuatu produk. Kawan-kawan, jaminan kepuasan 100% di dalam masa 60 hari dari kompeni merupakan jawapan yang paling susah dinafikan untuk menidakkan kemahalan harga dan begitu juga tentang mutu barangan kompeni. Sekiranya anda terasa harga sesuatu produk mahal, tak apa, pulangkan kepada kompeni sebelum 60 hari,wang 100%  anda akan dikembalikan. Sekiranya anda berasa kurang puas hati tentang sesuatu produk, pulangkan kepada kompeni, wang anda akan dikembalikan 100% sebelum 60 hari jaminan yang diberikan. Ini bermakna kita mempunyai 60 hari untuk mencuba produk yang berkepentingan kepada kita.

Memandangkan kompeni mempunyai 300-400 jenis produk-produk kegunaan harian rumah, produk-produk yang menjaga kepala sampai ke kaki, saya percaya anda pasti boleh mempunyai 30-40 jenis produk-produk kesukaan anda dan membolehkan anda mencapai 35 mata setiap bulan dengan mudah. Akibatnya pelanggan-pelanggan utama kompeni yang membeli produk bulan ini, akan membeli berterusan di bulan-bulan yang akan datang. Makanya, inilah kenapa syarikat kita mempunyai 95% ulangan belian daripada pelanggan-pelanggan lama dan setia pada kompeni.

Sebagai Eksekutif Marketing, anda diingati bahawa anda tidak boleh menjual. Kalau anda menjual, anda pasti gagal. Anda hanya merujuk kompeni kepada kawan-kawan, keluarga dan pada sesiapa yang anda temui. Anda mengajar dan melatih mereka sehingga para pelanggan utama anda sudah boleh memesan produk-produk kesukaan mereka tiap bulan secara otomatis tanpa bantuan anda, dengan ini,anda telah berjaya menjana rezeki sambilan seumur hidup yang membolehkan anda bersara dan hidup bebas. Rezeki sambilan setiap bulan anda boleh diwariskan kepada anak serta cucu-cicir anda.

Untuk membolehkan anda mendapat rezeki sambilan kira-kira RM10,000 setiap bulan, anda mesti berusaha gigih mencapai 500 pelanggan utama dan RM 30,000-RM40,000 setiap bulan sekiranya anda mencapai 1000 pelanggan utama. Masa untuk mencapai 500 pelanggan adalah lebih kurang 6 hingga 12 bulan, tergantung kepada usaha anda. Kadang-kadang dalam linkungan masa yang sama, ada juga yang mungkin mencapai 1000 pelanggan utama. Contoh utama adalah En.Woo yang mana beliau mengambil 3 bulan untuk mengatasi 1000 pelanggan utama, pemegang rekod dunia kompeni kita.

Akhirnya, kawan-kawan, inilah sebab-sebab kenapa pendapatan kompeni kita menaik setiap tahun. Ini juga adalah sebab-sebab direct sales, agen insuran dan lain-lain tanpa berfikir dua kali terus melibatkan diri mereka ke dalam perniagaan Kompeni kita. Kompeni kitalah yang mereka nanti-nantikan sepanjang hidup mereka, Kompeni kitalah tempat perhentian pencarian mereka, syarikat kitalah yang mereka mahu dan idamkan. Sekarang, peluang ini terbuka kepada anda untuk mendapatkan mereka. Lebih awal anda bertindak, lebih cepat sukses menanti anda. En.Woo memberitahu kita bahawa Malaysia bakal menjadi juara mengaut pendapatan yang tertinggi  di dalam sejarah syarikat kita. Sebab utama adalah dikeranakan Malaysia mempunyai ramai sekali direct sales yang kecewa serta pengalaman pahit di masa yang lalu.

Ini terbukti, seminar kali pertama kita melepasi 800 orang walaupun syarikat belum lagi buka dan akan buka pada bila-bila masa saja dari sekarang. Ianya akan terbukti sekali lagi pada seminar kedua kali yang akan datang. Bilangan yang yang dijangkakan akan hadir adalah sebanyak 2000-3000  orang.
Sekian, terima kasih Sampai berjumpa lagi.

** ANDA TIDAK BOLEH MENJUAL**

Puashati

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: