Kompensasi

Besar kemungkinan anda ingin tahu sekali bahawa, “Siapakah yang layak menjadi Eksekutif Marketing (Marketing Executive)? Jawapan adalah sesiapa saja yang anda temui. Masih ingat misi kita? Misi kita ialah Merubah kehidupan sesiapa yang ditemui dengan menolong mereka mencapai matlamat.

Jadi, apakah kerja sebagai Eksekutif Marketing? Senang…tapi bukan mudahlah sangat.

Cubaproduk

Anda cuma dikehendaki tanpa dipaksa :

  1. Merujuk pelanggan membeli produk-produk dari syarikat kita.
  2. Menolong orang lain mengikut langkah anda.

Itu sahaja. Senangkan? Apakah ini tidak senang dibantu 100%, 60 hari produk jaminan? Tambahan lagi, 3 in 1 video CD dalam bahasa English, Bahasa Melayu dan Bahasa Mandarin juga boleh didapati. Guna VCD saja pun cukup tanpa anda membuka mulut bersusah-payah. Lebih-lebih lagi, orang lain pun boleh merujuk pelanggan baru dan menyusun mereka dalam organisasi anda. Anda boleh kongsi keuntungan sebanyak 30 pelanggan dalam dua generasi yang pertama. Anda tentu sekali tak faham apa makna 2 generasi yang pertama, kan? Jangan khuatir, saya sengaja menambah di sini supaya anda cepat dan senang memahami di kemudian. Jadi, sabarlah buat sementara, saudara-saudari dan kawan-kawan semua.

Secara ringkas, sistem kompeni kami yang berdasarkan kepada Consumer Direct Marketing adalah menggunakan “Rujukkan Secara Mulut” sahaja.

97% barangan Kompeni adalah dikeluarkan sendiri.Kompeni kami tidak menggunakan iklan secara besar-besar seperti melalui pengedar, T.V,Radio, bintang-bintang penaja dsbnya.
Kos pengiklanan dijimatkan melalui-“Rujukkan Secara Mulut”.
Penjimatan kos pengiklanan dan penepian agen-agen sebagai orang tengah membolehkan para pelanggan setia menikmati keuntungan dan dibahagi-bahagikan mengikut jumlah rujukkan orang yang anda punyai.

Sekarang, inilah saat-saat yang paling penting dan paling anda ingin tahu iaitu berapakah duit  atau pendapatan yang boleh anda janakan sebagai Eksekutif Marketing? Saya tahu apa anda fikir.

#Topic ini agak panjang…… kadang-kadang saya dikehendaki membuat ” Table Chart” menggunakan cara tersendiri untuk persembahan yang lebih menarik. Oleh itu, ini akan disambungkan nanti.#

Menurut pengalaman syarikat, ada tiga jenis orang dan mereka boleh dikaji seperti yang berikut.
  1. 50% adalah Pelanggan Terutama seumur hidup. Orang yang begini tidak akan merujuk pada sesiapa.
  2. 30% adalah Pelanggan Terutama dan merujuk satu atau dua orang.
  3. 20% adalah Pelanggan Terutama dan terus menjadi Eksekutif Marketing.
Jadi, kita buat andaian berdasarkan golongan ketiga yang mempunyai kadar 20% sebagai contoh statistik kita.
Sebelum anda melihat contoh statistik, saya tanya anda satu persoalan mudah.Yakni, berapakah orang yang akan anda jemput atau telah jemput sebelum dan selepas perkahwinan anda? Berapakah meja disediakan di dalam perkahwinan anda itu? Akibatnya,berapakah jumlah orang ramai yang hadir di majlis perkahwinan anda itu? 10 Meja? 20 Meja? 30 Meja? 50 Meja? 100 Meja? Dsbnya.
Okay, katakan misalannya, 30 Meja, setiap 10 orang, ini bersamaan dengan 300 orang. Boleh? Pasti bolehkan?. Ya,boleh! Akan tetapi, kita tidak mahu merujuk begitu banyak. Kita cuma merujuk sebanyak 30 orang saja daripada jumlah anggapan itu.
Lihat apa terjadi berdasarkan 30 orang dan 20% daripada itu yang mungkin mahu menjadi Eksekutif Marketing.
Rujukkan Anda (30 Orang)
30×20%=6 Orang Rujukkan Jumlah
6 Eksekutif Marketing merujuk 30 Orang
6 Orang
30 180
36 Eksekutif Marketing merujuk 30 Orang
180×20%=36 Orang
30 1080
216 Eksekutif Marketing merujuk 30 Orang
1080×20%=216 Orang
30 6480
*Kita anggap 6000 daripada 6480 jumlah orang untuk kesenangan penghitungan. Maka, dengan angka-angka diberikan seperti di atas, pendapatan anda boleh dilihat seperti jadual di bawah.
Jumlah Orang
500 1000 3000 6000
Untung Dari Rujukkan
RM20/Bulan RM30/Bulan RM40/Bulan RM50/Bulan
Jumlah Pendapatan
RM10,000/Bulan RM30,000/Bulan RM120,000/Bulan RM300,000/Bulan

Seronok bukan? Tapi oh….ini bukan pendapatan terakhir anda. Ianya masih boleh menjana wang lebih banyak lagi ASALKAN anda sanggup berkorban dan berjuang bermati-matian bersama kita. Berapakah pengorbanan yang anda berikan kepada syarikat, anda akan mendapati pulangan melebihi usaha yang anda berikan. Mana mahu cari businis sedemikian? Jadi, kawan-kawan, bertindaklah segera. Nasihat saya, “Ïmpian menjadi kenyataan bermula pada hari ini, keesokan tidak akan datang”.

Satu lagi yang saya mahu berkongsi di sini, sistem kita sangatlah adil. Ianya tidak kira sama ada anda masuk duluan ataupun kemudian. Anda mungkin mencapai keputusan lebih baik berbanding  dengan pimpinan anda.

Seterusnya, saya akan memberitahu anda tentang perkembangan selepas anda telah menjadi sebagai Eksekutif Marketing. Apakah corak organisasi syarikat kita dan rezeki sampingan yang dapat dijanakan lagi. Banyak lagi tentang pendapatan. Businis ini akan menjadi anda sangat suka,cintainya dan buat selama-lamanya sehinga ke tangan anak dan  cucu-cicir kerana ianya boleh diwariskan dari satu generasi ke generasi di masa depan. Anda pasti suka sistem begini.

Seseorang yang merujuk 8 pelanggan boleh menerima rezeki sambilan sehingga tujuh generasi. Rujukkan 8 pelanggan dan terima 7% pada setiap generasi. Kedudukan Direktor sudah tercapai kalau anda mempunyai 8 pelanggan yang dirujuk sendiri.

Saya melakarkan gambarajah berikut supaya anda senang faham dan lebih cepat faham jikalau anda melibatkan diri di dalam latihan nanti. Latihan atau seminar adalah percuma pada setiap minggu kecuali seminar secara besar-besaran diadakan di mana penceramah terkenal datang dari luar negara.

Generasi

Perhatian: Seperti mana yang telah saya janjikan untuk menunjukkan anda bagaimanakah anda boleh mendapat produk kita sehingga percuma. Merujuk gambarajah di atas, sekiranya anda merujuk 2 pelanggan, kurang 3 pelanggan lagikan? Pelanggan akan menjadi 5 secara otomatis. Ini kerana saya jangkakan pimpinan syarikat akan membantu anda memenuhi kelima-lima pelanggan itu. Dan juga dari lima pelanggan itu, besar kemungkinan diisi oleh pimpinan anda sehingga mencecah 30 puluh orang. Ini melayakan anda menerima rezeki sambilan sebanyak 7% di peringkat rujukkan 2 pelanggan.

***16,Oct 2009-Saya baru terima pengesahan daripada menanya pada pimpinan saya. Beliau memberitahu saya bahawa Pelanggan Terutama akan dapat 2 generasi pertama percuma walaupun Pelanggan Terutama tidak merujuk pada sesiapa. Pelanggan Terutama boleh juga menjadi Director kalau mereka merujuk 8 Pelanggan Terutama.

Setakat sini, kalau anda tidak percaya, saya tidak boleh buat apa-apa. Sistem syarikat kita memang “The best” dan gila punya.

Oleh itu, di sini, saya minta anda buat gambaran imaginasi secara kasar. Dengan hanya merujuk 2 pelanggan yang mana mereka mungkin daripada kawan-kawan, keluarga atau sesiapa yang anda kenali, pelanggan di dalam organisasi anda akan berkembang sendiri. Ini kerana kawan-kawan punya kawan anda lebih besar daripada kawan anda sendiri. Faham,ya? 🙂

Penumpuan: 35 Mata+95%=Terkumpul (Total Freedom).

Maksudnya ialah anda mengekalkan 35 mata setiap bulah ditambah dengan 95% untuk setiap pelanggan yang akan membeli setiap bulan membolehkan anda menerima rezeki sambilan sampai tua dan diwariskan kepada generasi anda. Tolong ingat! Ini point yang sangat bererti dan penting demi menjayakan bisnes anda. Masa ditambah usaha akan mempastikan anda berjaya. Apatah lagi, bersama sistem yang terbaik diikuti produk mutu terjamin yang tidak melukakan anda walau sekali pun, saya mengambil kesimpulan bahawa bisnis ini seharusnya jangan dilepaskan atau diputus-asakan sama sekali.

Amat Penting: Kalau setiap pelanggan Melaleuca tidak dimestikan membeli 35P setiap bulan, saya sendiri pasti tidak akan menjadi Eksekutif Marketing Melaleuca. Ini disebabkan pelanggan-pelanggan yang tanpa membeli 35P tiap bulan, sudah tentu mempunyai banyak pilihan di luar sana untuk memenuhi keperluan masing-masing. Pengekalan pelanggan sebanyak 95% adalah yang terpenting kenapa Melaleuca  berbeza dengan “Direct Sales” yang lain.

Kompensasi Melaleuca:-

Kepada mereka yang berputus untuk menjadi Melaleuca Independent Marketing Executive, pembelian Pek Value yang berharga RM 800.00 akan membolehkan mereka mendapat bonus pimpinan 2 kali ganda. Misalannya, bonus peningkatan satu kali di darab dengan 2, yakni, total bonus peningkatan satu kali x 2=RM 46,500. Ini boleh difahamkan dengan membaca seterusnya.

Perhatian: RM 800 termasuk RM 70 yuran keahlian. Tapi, anda mesti beli pada hari pendaftaran. Selepas hari pendaftaran, RM 800 tidak termasuk yuran ahli. Dan anda diperingatkan bahawa anda akan diberi selama 2 bulan untuk membuat keputusan membeli Pek Value. Untuk pengetahuan anda, Pek Value bernilai RM 1600.00, ini bermakna hampir 50% diskaun diberikan. Cukup berbaloi,kan?

Kompensasi: (Mengikut Perkembangan)


Kompensasi Secara Keseluruhan:-

Bisinismodel

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: